středa 17. května 2023

Malatan/Maratang/Hot pot

Pod těmito názvy můžeme znát typickou čínskou/vietnamskou polévku, kterou si dává skoro každý. Ale věděli jste, že zatímco se hot pot těšil oblibě v ČR docela dlouho, v Koreji začal být trendem až mezi roky 2020-21. Co je na korejské obdobě zvané Malatang/Maratang, tak jedinečného?

Je zvykem, že hot pot má dvě části, pálivou a nepálivou, které se nemísí, naopak korejská verze polévky má tyto dvě části smíchané, což je asi jediný aspekt, kterým se od zbytku hot potů liší.

Restaurace nabízející maratang jsou velmi oblíbenou destinací dívek nebo párů. V podstatě si sami vyberete, co v polévce chcete. Máte k dispozici různé druhy zeleniny, hub, tofu a nudlí. Také záleží na tom, kolik toho sníte a jakou máte toleranci na pálivost. Cena se odvíjí podle toho, ve které restauraci jste, kolik si dáte a jestli zahrnete i maso. My navštívili restauraci u stanice metra Sillim. Tam 100g přísad na maratang bez masa stojí 1800 wonů, což je cca 29 Kč. S masem je to 3000 wonů, cca 49 Kč. Takže průměrně 500g přísad s masem stojí 15000 wonů, cca 244 Kč. (přepočet podle současného kurzu, může se lišit)

V každé restauraci si vyjma ingrediencí volíte i level pálivosti. Kdo nemusí pálivé, dá si nepálivou verzi, a pak jsou levely 1, 2, 3. Level 1 prý je srovnatelný s Shin ramyeonem. Vůbec mi to tak ale nepřišlo. Zdálo se mi to méně pálivé, než Shin ramyeon. 

Jediný problém maratangu je, že se blbě odhaduje porce, takže běžně lidi nedojídají svou porci a zbytek si berou na později domů. Nejsem výjimkou, také jsem si přinesla maratang domů na dojedení. Bude patrně mým obědem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat