neděle 5. listopadu 2023

Proč lidem v Koreji dělá telefon zvuk při focení?

(foto ilustrativní)

Všechny telefony vyrobené v Koreji mají funkci hlasité spouště automaticky nahranou do telefonu. Pouze v případě, že telefon kupujete před odletem domů a je na něj nahráno nastavení pro zahraničí, tak je ta funkce vypnuta, ale dá se zapnout. Cizinci by po příletu do Koreje měli hlasitou uzávěrku zapnout. A proč vlastně jim ty telefony musí dělat zvuk při focení?


V Jižní Koreji existují dohromady 2 zákony, které hlasitou spoušť vyžadují. Zákon o ochraně osobních údajů, obdoba našeho evropského GDPR a zákon o internetu a kyber bezpečnosti . Jestli jsem dobře z jejich zpráv pochopila, osoby musí být nějak upozorněny, že jsou foceny a zvuková spoušť je jedním z prvotních upozornění. V návaznosti na upozornění ve formě spouště se focení lidé mohou dožadovat toho, aby jim an fotografiích nebyly vidět tváře, až se budou zveřejňovat na internetu, proto vlastně na spoustě fotografiích vidíme člověka v popředí a pozadí má většinou rozmazané obličeje. 

Co jsem si všimla, když jsem v Koreji byla jen na krátkou dobu v rámci dovolené, tak většina cizinců nemá ani ponětí, že by měla mít zapnutou hlasitou spoušť při focení. Policie ovšem cizince nijak nepostihuje, protože jde většinově o krátkodobé návštěvníky. Zato místní jsou plísněni i za natáčení videa na Gwanghwamun square dokud vlastník kamery nezamává policii před očima povolením od City Hall, že může zaznamenávat probíhající festival na kameru bez ptaní se lidí okolo, protože v post produkci budou jejich tváře rozmazány.

Existují značky telefonů, kde funkci hlasité spouště nemůžete vůbec spustit, protože ji v sobě nemají. U těchto telefonů je pak nutné při delším pobytu v Koreji nainstalovat třeba Snow, který vytvořili právě jihokorejští developeři, ten hlasitou spoušť automaticky obsahuje. Naštěstí jde u Snowu vypínat úpravu fotek, takže s ním můžete bez obav fotit ve stejné kvalitě jako s klasickou vestavěnou aplikací pro fotoaparát. Co jsem si všimla, tak většinou hlasitou spoušť fotoaparátu nepodporují mobilní telefony z Číny. Nevím teda jak ty nové modely, které pomalu zahlcují Evropský trh, ale já kdysi měla dva a ty to neuměly. Tuším, že zrovna jeden z nich jsem měla v Koreji ten první rok, co jsem tam jela na dovolenou, používala jsem Snow, aby to dělalo zvuky. Byla jsem totiž poučena, že nemůžu mít fotoaparát na tichý režim a když jsme za boha nemohly s kamarádkou najít, kde se to zapíná, tak jsme stáhly Snow. Samozřejmě těch aplikací na focení se zvukovou spouští je už daleko víc. Je jen na vás, která vám bude nejlépe vyhovovat. 

V The Korean Herald se nedávno objevila zpráva, že Korea dělala průzkum mezi lidmi a 8 lidí z 10 je pro zrušení povinného užívání hlasité spouště fotoaparátu. Jen tak pro zajímavost Korea a Japonsko jsou jediné dva státy v OSN, které mají zákony o hlasité spoušti fotoaparátu. Podle Korejců jde o velmi zastaralý zákon, který by se měl změnit. Jak se k němu postaví národní shromáždění je ovšem věc jiná. Dokud se o zrušení nerozhodne oficiálně, zapínejte si zvuk spouště.

V návaznosti na článek v The Korean Herald si dovolím komentář, že o zrušení hlasité spouště nejspíš půjde mladé generaci, která tak přichází o jakoukoliv možnost tajného focení idolů, crushe a podobně. Z čistě bezpečnostního hlediska tento zákon považuji za přiměřený a odpovídá společnosti, ve které je aplikovaný. Vznik tohoto zákona byl zapříčiněn případy nafocených porno snímků bez svolení z roku 2004, kdy začaly být vyráběny první telefony s fotoaparátem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat